vineri, 25 ianuarie 2013

Păzește-ți inima pastore!



Sunt deja șapte ani de când lucrez împreună cu profesorul Bill Lawrence în Estul Europei. Pe tot parcursul acestor ani am avut privilegiul de a fi mentorat de un om cu multă experiență în umblare cu Dumnezeu, dar și cu multă experiență de a lucra cu studenții și pastorii, atât la Seminarul Teologic din Dallas, cât și cu pastorii din diferite țări și continente. La început ucenic, mai apoi partener de lucrare. Am pus împreună pe picioare un program-proces de formare continuă a pastorilor, pilotat mai întâi în Romania între anii 2009-2012, acum extins și în Ucraina, atât pentru români cât și pentru ucraineni. Tocmai în aceste zile suntem în Kiev unde am început programul nostru  pentru formarea continuă a pastorilor, program realizat în parteneriat cu Departamentul de Pastorală al Uniunii Baptiste din Ucraina.

Bill are un singur mesaj principal: Inima. El răstoarnă fundamentele tradiționale și culturale pentru lucrarea unui pastor, fundamente ca: competența și poziția, și așază la temelie acesteia inima. Astfel mesajul nostru principal în ceea ce numim Leader Formation Network este o chemare adresată conducerii bisericilor evanghelice la a sluji cu o inimă jertfită pe altarul lui Dumnezeu.(Calling leaders to serve with Altared Hearts). Acest mesaj ne face să lucrăm la  schimbarea modului în care slujitorii creștini gândesc, vorbesc și acționează în conducere și să ridicăm o generație de slujitori-mentori. 

Astfel mesajul din Proverbe 4:23 ”Păzeşte-ţi inima mai mult de cît orice, căci din ea ies izvoarele viețiipoate fi adaptat și personalizat la slujitori: Păzește-ți inima pastore! Competențele sunt esențiale, dar nu sunt suficiente. Inima și competențele nu sunt în conflict, ci într-o relație de prioritizare și complementaritate.
Soluția nu este să evităm aceste abilitați (viziune,planificare, coordonare, etc.), ci să ne focalizăm pe inimă atunci când le căutăm. Atunci când noi începem cu abilitățile noi sfârșim cu abilitățile, dar atunci când noi începem cu inima noi sfârșim cu o viața sprituală.

De ce există o tot mai mare greutate în noi de a ne focaliza pe formarea inimii noastre și a altora? De ce programele de formare pastorală sunt dezechilitrate în acest sens?

  1. Noi nu întelegem rolul inimii.
  2. Noi nu știm cum să interacționăm cu inima cuiva. Evanghelia după Marcu ne prezintă un proces spiritual de transformare a inimilor ucenicilor organizat chiar de Domnul Isus. 
  3. Noi nu plătim prețul ca să ne ocupam de inima noastră și a altora. Aceasta este o muncă grea, dar dacă nu reușim să ne ocupăm de  inima noastre este foarte puțin probabil că ne vom putea ocupa de inima celorlalți. Slujirea pastoral este o lucrare cu inima și o lucrare de la inimă la inimă. Apostolului Pavel  nu i-a fost frică să-i lase pe oameni să intre în inima lui și să vadă ce este acolo. Dacă nu plătești prețul în a intra în inima ta vei plăti un preț și mai mare pentru că nu vei vedea oameni transformați de lucrarea ta.

Ce rezultă dacă evităm acest domeniu important și esențial al vieții noastre? Acțiunile bune,dar dintr-o inimă rea, vor aduce, mai devreme sau mai târziu, roada cea rea. Liderii cu a fundație spirituală șubredă distrug ceea ce ei și ceea ce alții au construit. Cand noi nu ne focalizăm pe inimă atunci când ne dezvoltăm abilitățile de slujire, noi de fapt construim în vânt. Edificiul competențelor fără fundamental inimii se va prăbuși, mai devreme sau mai târziu. Numai inimile care sunt plasate pe altarul lui Dumnezeu, nu contează cât ar putea costa acest lucru, pot să  facă ceea ce ne-a cerut Dumnezeu să facem.

În zilele următoare vom prezenta acest mesaj și acest process în: Timișoara (26 Ianuarie – Biserica Betel, ora 10:00), Arad (28 Ianuarie - Biserica Speranța Arad, ora 10:00), Cluj (29 Ianuarie - Comunitatea Baptistă Cluj,ora 9:00).  

Niciun comentariu: